Світові та європейські норми

Світові та європейські норми

Для використання кліматичного обладнання в Україні необхідно, щоб обладнання та рішення виконанні на його основі відповідали державним будівельним нормам (ДБН).
Але є багато умов внутрішніх та зовнішніх, коли ми використовуємо імпортне обладнання і не тільки, що державних норм не достатньо або вони вже застаріли. І так як світові і європейські норми, як правило, на крок попереду і ми рухаємось в тому ж напрямку, але з певною затримкою в часі, потрібно орієнтуватися в них та розуміти світові енергетичні тенденції.

В цьому розділі ми розглянемо найвідоміші інститути на які рівняються та норми яких дотримуються.

  • Passive house (пасивний будинок) - це стандарт енегроефективності в будинках, який офіційно існує з 1996 року та був запроваджений як добровільний стандарт в Німеччині та використовується до цих пір по цілому світі. Його основна концепція заключається в:
  1. Річне споживання енергії на обігрів та охолодження повинно не перевищувати 15 кВт*год/м.кв. в рік або пікове навантаження на нагрів не перевищувати 10 Вт/м.кв.
  2. Загальне споживання первинної енергії на потреби обігріву, гаряче водопостачання та електроенергії не повинно перевищувати 60 кВт*год/м.кв. в рік.
  3. Будівля не повинна пропускати повітря більше ніж 0,6 об’єму повітря в будівлі за годину, при тиску 50 Па.
  • Zero-energy building (будинки з нульовим споживанням енергії) - це стандарт енергоефективності в будинках діє та існує в багатьох країнах світу. Суть цього стандарту в тому що будинок за рік не повинен спожити більше енергії ніж сам згенерував. Звичайно що будь-які відновлювальні джерела енергії дають різну кількість енергії на протязі не тільки року, а й на протязі доби. Тобто сумарно кількість енергії, яку згенерував будинок, повинно бути більше ніж він спожив за рік.
  • Active House (активний будинок) - це стандарт в якому згруповано 3 основних напрямки будівництва: комфорт, енергоефективність та навколишнє середовище. Це новий підхід до архітектури описаний в іншому підході суспільтва на званий Sustainism (Стійкість). Відповідно до стандарту будується діаграма, яка оцінює “активність будинку” по 9 параметрам:

    1. природнє освітлення;
    2. температурне середовище;
    3. якість внутрішнього повітря;
    4. енергозбереження;
    5. вироблення енергії;
    6. первинна енергія;
    7. вплив на зовнішнє середовище;
    8. споживання питтєвої води;
    9. екологічність будівництва.

Якщо розглянути інститути та стандарти які в більшій мірі розповсюджуються саме на обладнання, можна виділити основні:

  • Eurovent - європейська асоціація кліматичного обладнання, заснована офіційно під назвою "Eurovent" в 1996 році, але утворена від злиття двох CECMA та CECOMAF, які беруть свій початок з 1958 року. Сертифікат виданий Eurovent підтверджує, що характеристики видані виробником зафіксовані при рівних умовах для всіх виробників, щоб споживач міг потрівняти продукцію по достовірних даних, зафіксованих при рівних умовах. Також це необхідно для того, щоб створити рівні умови конкуренції виробників продукції.
  • TÜV - група міжнародних організацій, що проводять контроль безпеки виробництва та експлуатації обладнання. Контроль безпеки проводиться по широкому спектру обладнання. Історія бреду TÜV взяла початок з 1866 року, коли компанія стала першою на європейському континенті організацією за контролем безпеки експлуатації та виробництва парових котлів, що на той час мали багато випадків вибухів обладнання.

Як користуватися проектом та скоротити час на пошук потрібної інформації?

детальніше