Джерело безперебійного живлення

Источник бесперебойного питания

Як підібрати джерело безперебійного живлення (ДБЖ)?

За призначенням ДБЖ підбирать в офіс, додому для підтримання роботи приладів в комерційних цілях (лікарні, стоматології, серверні, кав’ярні, центри обробки даних та інші).

Напевно, щоб відповісти на дане питання потрібно спочатку розібратись, а що сама мають на увазі так називаючи пристрій та які типи ДБЖ бувають? Розглянемо наступні характеристики ДБЖ.
Ефективна вихідна потужність - вимірюється у Ватах (Вт). Основна енергетична характеристика, що визначає, яке номінальне навантаження здатне підтримувати ДБЖ. Не варто плутати максимальною вихідною потужністю, адже цей параметр відповідає саме за максимальне значення на яке розрахований пристрій на дуже короткочасний проміжок часу. Також часто в маркуванні зустрічається характеристика активної повної потужності у ВА (Вольт*Ампер), не варто плутати її з ефективною потужністю. Зазвичай ДБЖ мають саме ці три характеристики і якщо вказано тільки одна дбо дві то зазвичай це якраз буде потужність в Вальт*Амперах чи максимальна потужність у Вт, яка не буде відповідати тій, що потрібно для підбору ефективній вихідній потужності.

Якщо розглянути конструктивно принцип роботи, що можна виділити наступні види ДБЖ за архітектурою:

  • Резервний (Off-line, Standby) - це тип ДБЖ, які при перериванні електропостачання переводять живлення обладнання на резервне від вбудованих акумуляторів (АКБ). Цей варіант підбирають здебільшого для домашніх комп’ютерів, щоб зберегти інформацію та закінчити роботу.
  • Лінійно-інтерактивний (Line-Interactive) - це такий тип ДБЖ, що має вбудований трансформатор, що при відхиленні напруги від номінальної більше нормативної. Цей трансформатор постійно підключений та регулює, щоб на обладнання подавалась коректна напруга.
  • Безперервної дії (online) - це ДБЖ, що має найбільш точне підтримання якості живлення за рахунок подвійного перетворення напруги: спочатку напруга перетворюється із змінної в постійну, а потім із постійної в змінну. Це дозволяє підключити прилади, які більш чутливі до якості електропостачання. До цих приладів можна віднести деяке медичне обладнання, обладнання центрів обробки даних чи серверних та інше.

Форма вихідної напруги може бути:

  • Правильна синусоїда. Дана форма кривої напруги відповідає математичному графіку у=sin(x). Таку форму синусоїди можна зустріти в центральній системі електропостачання, але і то не завжди, оскільки вона може бути викривлена за рахунок великої кількості потужних споживачів реактивного характеру. Таку синусоїду зазвичай можна отримати в високоякісних ДБЖ, так як вони потребують більш якісних складових, працюють по більш складній схемі та кінцево виходять дорожчі.
  • Апроксимована синусоїда, квазісинусоїда синусоїда, модифікована синусоїда або ступінчаста синусоїда - це все назви синусоїд, що не зовсім схожі на той математичний графік який повинен бути. Напевно більша частина ринку ДБЖ будуть саме з такою синосоїдою, адже вони дешевші у виробництві. Зазвичай їх використовують для персональних компютерів, так як імпульсні блоки живлення не дуже вибагливі. А от для таких приладів як глибинні чи циркуляційні насоси, газові котли напруга з такою формою синусоїди спочатку буде падіння продуктивності та потужності, а потім же цей прилад з часом роботи вийде з ладу через перегрів обмотки таких приладів.

Акумуляторна батарея в ДБЖ може бути:

  • вбудована
  • зовнішня
  • вбудована з можливістю підключення зовнішньої.

Номінальна напруга АКБ вираховується у Вольтах (В). Досить важлива характеристика, потрібно щоб напруга батареї та напруга на ДБЖ співпадали. Також потрібно звернути увагу, що від ємності та напруги АКБ буде залежати час роботи приладу від нього.

Від струму заряду АКБ, яке визначається в Амперах (А), буде залежати і довговічність і час зарядки АКБ. Кожен виробник АКБ дає рекомендації, яким максимальним струмом можна заряджати їхні акумулятори. Чим вищий струм в зарядного пристрою тим швидше буде заряджатися АКБ, тому на ці параметри потрібно звертати увагу.

Від призначення ДБЖ буде залежати те, які прилади Ви зможете до нього підключити. Типи приладів, які Ви можете підключити до ДБЖ зазвичай вказуються в рекомендаціях від виробника, але там точно не буде всіх приладів, тому при виборі варто звертати на критерії живлення приладу та характеристик ДБЖ.

Також в кожного ДБЖ є типи акумуляторів з якими він працює, це і сила струму заряду їх і порядок заряду. Взагалі на сьогодні поширеними є такі типи акумуляторів:

  • гелевий
  • літій-залізо-фосфатний LiFePO4
  • літій-іонний Li-ion
  • мультигелевий AGM
  • свинцево-кислотний
  • свинцево-кислотний AGM

Щодо розрахунку часу роботи акумулятора є алгоритм його розрахунку, згадаємо те що чи більша ємність акумулятора та вищий вольтаж батареї тим більше час роботи обладнання від акумулятора. Цікаво ще те, що чим вища напруга акумулятора тим менший її внутрішній електричний опір та менше енергії буде витрачатися внутрішні процеси.
Відмінністю більш дорожчих моделей це ресурс акумулятора, кількість циклів розряду та заряду. Цей показник дає розуміння гарантії від виробника на кількість таких циклів, а отже і довговічність самих акумуляторів.

З особливостей ДБЖ можна згадати такі як наявність індикації роботи, дисплею з відображенням поточної інформації та інші.
Функція холодного старту дозволяє включити пристрій в ДБЖ, коли вже живлення на нього не подається, цієї функції як правило немає в бюджетних ДБЖ до комп’ютерів.

Функція збереження енергії Green Mode дозволяє зберегти ресурс акумулятора та вимикає ДБЖ по таймеру після його переходу на роботу з мережі на акумулятор. Негативна ж сторона даної функції те що навіть якщо батарея ще не разрядилась, ДБЖ все одно буде вимикати живлення від акумулятора по таймеру, а отже Ви не зможете користуватись живленням комфортно від такого ДБЖ. В більшості з ДБЖ де є ця функція, вона не просто обмежує роботу, але й крім того не викликається на постійній основі.

Деякі пристрої мають підключення по типу USB до комп’ютера через, який можна керувати функціями ДБЖ та Green Mode.

Так як в першу чергу такі побутові версії виробляються саме для персональних комп’ютерів для того, щоб при зникненні світла Ви могли зберегти інформацію вони можуть не мати роз’ємів для звичайної євророзетки 230 В (Schuko), а мати розетки типу IEC.

Як користуватися проектом та скоротити час на пошук потрібної інформації?

детальніше