Вентиляція

Вентиляція

Вентилятор - ось основна складова будь-якої системи вентиляції, так скаже майже кожен споживач. Але це не так. Адже система вентиляції складається не тільки з вентилятора, але й з притоку повітря, дедалі частіше використовують рекуператор та ,звичайно, очистка повітря. Часто кажуть: “Купити вентилятор в ванну” - це вторинна задача, на якій не потрібно закінчувати організацію вентиляції в будинку. Цікаво, що населення не обізнане в необхідності вентиляції тим більше в основному будують свій будинок без організованої вентиляції. Це зовсім не вірний підхід.

Для чого потрібна вентиляція?

Перше - це для того щоб видаляти шкідливі речовини, які можуть накопичитися в повітрі, чи то двоокис вуглецю, чи то випари під час готування їжі, чи випари кислот і лугів на виробництві.

Як можна розділити вентиляційне обладнання?

  1. По призначенню: витяжна вентиляція та приточна вентиляція. Але одна без іншої не може існувати, якщо розглядати її в цілому. Частіше одна її частина може бути організованою, тобто представлення певним агрегатом, інша ні.
  2. По об’єму повітря, яке вона може через себе пропустити: побутова та промислова. До побутової можна віднести всю вентиляцію, яка найчастіше використовується в квартирах, будинках та не великих приміщеннях. Наприклад: вентилятор в ванну, витяжка кухонна, вентилятор на кухню та інше.
  3. По типу вентилятора: осьові вентилятори та відцентрові вентилятори.
  • Осьовий вентилятор - це вид вентиляторів, який виштовхує повітря вздовж своєї осі. Купити осьовий вентилятор дешевше ніж відцентровий, тому вони більш популярні серед населення. В основному мають хорошу продуктивність, але невисокий робочий тиск, що не дозволяє використовувати їх для подолання великих опорів повітропроводів. Часто використовуються як елемент шахтної вентиляції в багатоповерхових будинках або для індивідуальних будинків, коли викид повітря відбувається не через мережу повітропроводів, а відразу на вулицю. Мають зручну форму, корпус вентилятора компактно розміщується у повітропроводі відповідного діаметру, або ж в окремому корпусі (осьові вентилятори накладного типу).
  • Відцентровий вентилятор - це вид вентиляторів, який виштовхує повітря перпендикулярно до своєї осі, тобто від осі у всі сторони. Відцентрові вентилятори мають вищий напір у порівнянні з осьовими вентиляторами та не меншу продуктивність. Більшість вентиляторів мають плавне регулювання напором та змінюють його автоматично в залежності від опору системи. Дана особливість є дуже зручною та впливає як на плавність роботи вентилятора та зменшує його вібрацію. Якщо шукаєте тихий вентилятор - то це цей тип. Як правило, вентилятор складається з корпусу, він може бути як прихованого монтажу так і накладного, та вентиляторного вузла з передньою панеллю.

Важливу роль в сучасній системі вентиляції займає рекуперація тепла повітря. Вона не тільки дозволяє зберігати тепло та холод в оселі, але й економить кошти споживача на покупку догрівачів. Іноді впливає навіть на необхідну загальну заведену електричну потужність об’єкта, що в сучасному світі складає вагому частку.

Як користуватися проектом та скоротити час на пошук потрібної інформації?

детальніше