Енергоаудит

Тепловий енергоаудит

З кожним наступним днем ціни на енергоносії зростають, особливо в наш час. Ми спостерігаємо, що держава піднімає норми до нових будов та реконструкцій. Також дозволи, які видають відповідальні органи буде залежати від того наскільки ваша будова буде енергоефективна та скільки споживатиме тепла.

Найкращим рішенням для енергоефективності Вашої будівлі є комплексний аналіз проекту споживання енергії на протязі всього циклу експлуатації.

Це є комплексний підхід до енергоефективності, який аналізує всі конструкції, що огороджують будівлю, системи і компоненти.

Засоби, якими найчастіше користуються:

  • консультування в області енергоменеджменту;
  • енергетичне моделювання та симуляція за допомогою 3D моделювання та динамічне імітаційне моделювання.

Це все дозволить отримати точне і надійне уявлення про споживання енергії будинком. Такий підхід дозволяє зрозуміти взаємозв’язок між різними системами.

Теплотехнічний енергоаудит будь-яких будівель, систем чи установок вважається найскладнішим, оскільки на результат впливає багато факторів, термодинамічні чинники, теплопровідність та особливо ексергетичний аналіз.

На відміну від енергоаудиту електортоспоживання, де все зрозуміло та піддається давно відомим законам, то тепловий енергоаудит простіше сказати неправильно донесений до суспільства. Проблема зі скорочення енергоспоживання на теплові потреби виникла недавно та прогресує сильніше ніж всі інші. В силу дешевих енергоносіїв протягом ХХ століття та догми, які утворилися в цей час, важко сприйняти та освідомити. Але можна привести приклад на ККД. Багато хто й досі користуються цією величиною та без розуміння фізики процесу освідомити помилковість свого погляду на показник важко. Детальніше можна це зрозуміти після прочитання та осмислення перших трьох законів термодинаміки. Простіше кажучи ККД – це не абсолютний показник ефективності установки, а кількісний та є відношенням отриманої корисної роботи до затраченої, а отже не показує якість затраченої і виконаної роботи, тому з’являються на ринку теплові насоси, які мають показники ККД 250-600%.

Цей приклад наведено для того щоб довести складність та необхідність у проведенні комплектного та вірного аналізу теплоспоживання.

Енергетичне обстеження проводиться з метою обстеження споживачів паливно-енергетичних ресурсів з метою встановлення ефективності використання ними паливно-енергетичних ресурсів і вироблення економічно обґрунтованих заходів по зниженню витрат на паливо- і енергозабезпеченні.

Перш ніж лікувати хворого, необхідно точно зрозуміти, де і що у нього болить. Скільки тепла втрачається через старі вікна? Де протікають труби? Наскільки «прозорі» для морозу стіни? Отже, перш ніж проводити теплову модернізацію будинку, необхідно провести його енергетичний аудит. Енергетичний аудит – процедура, яка дає відповідь на декілька важливих питань: Де і з якої причини в будинку відбуваються втрати тепла та електрики? Що конкретно необхідно зробити, щоб підвищити енергоефективність будинку? Наскільки покращаться умови проживання в будинку після проведення комплексу рекомендованих дій з теплової модернізації? Скільки все це коштуватиме? Іншими словами, енергоаудит дає загальну картину втрат тепла в будинку і виявляє основні «слабкі місця». Після енергетичного аудиту можна приступити до вирішення виявлених проблем, варіювати варіанти доступних і відповідний для того або іншого будинку рішень.

Результатом енергоаудиту є пакет документів з конкретними і детально аргументованими рекомендаціями щодо теплової модернізації будинку, без якого спеціалізовані організації не зможуть розпочати роботи.

Як користуватися проектом та скоротити час на пошук потрібної інформації?

детальніше