Сервіс

Сервіс

Сервіс кліматичного обладнання невід’ємна складова його довготривалої роботи. Яким би хорошим або дорогим обладнання не було сервіс потрібно робити регулярно та вчасно.

Якщо розглянути в загальному, то сервісні послуги можна розділити на:

  • сервіс опалення або сервіс системи опалення;
  • сервіс вентиляції або сервіс системи вентиляції;
  • сервіс кондиціювання або сервіс системи кондиціювання;
  • сервіс водопостачання або сервіс системи водопостачання;
  • сервіс каналізації або сервіс системи водовідведення;
  • сервіс електромережі;
  • сервіс освітлення.

Крім загального розділення можна також розділити на сервіс по окремому обладанні, такі як сервіс кондиціонера, теплового насосу, вентилятора чи газового котла. Але таке розділення занадто обширне, тому ми на ньому зупинятись не будемо.

Як сервіс може збільшити ефективність роботи обладнання?

Купуючи теплотехнічне обладнання, логічно, що Ви звертаєте увагу на ефективність роботи, ККД газового котла чи кондиціонера. В першу чергу ККД цього обладнання залежить від чистоти теплообмінної поверхні. Тобто, паспортне значення ефективності залежить від того наскільки реальні умови наближені до лабораторних, тобто наскільки чистий теплообмінник. Адже метали добре проводять тепло, а бруд ні. Звісно якщо ККД звичайного газового котла біля 90%, а конденсаційного 108%, то перед тим як купити газовий котел Ви замислитись, який варто, з більшим ККД чи з меншим. По аналогії використовувати обладнання без сервісу з все таки провести сервіс і почистити теплообмінник.

Як сервіс може збільшити термін роботи обладнання?

Термін роботи можна яскраво відобразити на вентиляторі з підшипниками. Якщо їх не змащувати, то вони окисляться або висохнуть, почнуть скрипіри, створювати додаткове тертя. В свою чергу мотор вентилятора вже буде змагатись не з повітрям, яке потрібно видалити з ванної кімнати, а з тертям на підшипниках. З часом тертя наскільки виросте для мотор вентилятора просто згорить. Просто провівши сервіс вентилятору почистивши робочі поверхні та змастивши, вентилятор можна було б ще використовувати, а не слухати довгий час неприємні звуки від обладнання, яке потім прийдеться замінити достроково.

Для чого потрібно робити сервіс?

Якщо вище вказані аргументи не переконали. Наведемо на прикладі кондиціонера. Під час роботи у внутрішньому блоці часто випадає конденсат, який в свою чергу припадає пилом і утворюються ідеальні умови для росту та розмноження бактерій та грибів. Так, сервісні служби не так рідко дістають з внутрішніх блоків в яких давно ніхто не проводив регламентні роботи - грибоподібні нарости. А ви цим дихаєте.

Щоб не розповідати далі неприємні речі, можна зупинитись на тому, що в кожного обладнання є певний період через який потрібно провести сервіс.

Не менш важливим є інструменти якими проводять сервіс та послідовність в якому проводяться роботи. Адже дуже важливо, як в лікарні, не нашкодити. Тобто не пошкодити саме обладнання та місце, квартиру чи будинок де встановлено обладнання.

Як користуватися проектом та скоротити час на пошук потрібної інформації?

детальніше