Що таке водоочищення?

Что такое водоочистка?

Як потрібно зрозуміти, що необхідно використовувати фільтрацію води? Як взяти воду на аналіз?

Де використовується вода в розподілі використання її людиною: в промисловості та сільському господарстві - 73%; в побуті - 26%; питна вода - 1%.

Типи джерел водопостачання в Україні:

  • централізоване водопостачання 25,2% (поверхневі води, артезіанські свердловини, змішані джерела);
  • децентралізоване (локальне) водопостачання 74,8% (артезіанські свердловини, колодязі).

Причинами потреби в водоочистці є збільшення водопостачання, погіршення екологічної системи, збільшення антропогенних забруднень, нові забруднюючі речовини (фармацевтичні, косметичні), традиційні способи очистки стоків.

Типовими проблемами води є: каламутність, запах, кольоровість, органічні домішки, твердість, залізо, хлор, нітрати, лужність, р-Н рівень, загальний солевміст та інші.

Якщо в загальному охарактеризувати водоочистку, то це процес видалення небажаних хімічних елементів або зменшення їх концентрації до нормативних значень, де на виході ми отримуємо воду придатну до використання її з певною метою.

Якщо спиратися на нормативні показники якості води, то можна виділити декілька таких вимог:

  • Державні санітарні норми і правила “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” (ДСанПІН 2.2.4-171-10). Вони регулюють вміст 86 забруднюючих речовин. З них 11 санітарно-бактеріологічних і 75 санітарно-хімічних показників.
  • Закон про безпеку питної води Агентства з охорони довкілля США 1974 року (US EPA Save Drinking Water Act). Регулює вміст близько 100 забруднюючих речовин у воді.

Наявні ознаки необхідності перевірки якості води:
1. Жорстка вода з підвищеним вмістом солей кальцію та магнію: накип на чайнику або пральній машині; білі сліди на сантехнічних приладах; білий чи коричневий осад на раковині чи унітазі; сухе неслухняне волосся та стягнута шкіра.

2. Вода з підвищеним вмістом заліза: іржаві патьоки на на раковині чи унітазі; вода з крану - каламутна, з жовтуватим відтінком; металевий запах і присмак води.

3. Сірководень: вода каламутна та з запахом “тухлих яєць”; білий чи коричневий осад на сантехніці, тощо.

Але не залежно від ознак, потрібно обов’язково зробити тест на якість води.

Коротка інструкція для відбору води на аналіз:

  • взяти чисту бутилку, важливо взяти її з під мінеральної води, ні в якому разі не брати з під солодкої води, алкоголю чи миючих засобів;
  • злити воду протягом 5-10 хв;
  • промити декілька разів пляшку водою, що буде братися на аналіз (ні в якому разі не промивати за допомогою миючих засобів);
  • заповнити пляшку водою обережно заповнивши її по стінці, важливо щоб не було бульбашок та вода була набрана під кришку без повітряного прошарку;
  • мінімізувати час між відбором води та фактичним аналізом.

Щоб оцінити якість води потрібно порівняти фактичні показники якості води з нормативними.

Як користуватися проектом та скоротити час на пошук потрібної інформації?

детальніше