Як вибрати генератор?

Как выбрать генератор?

Які бувають генератори?

Щоб визначитись, який генератор вибрати потрібно розібратись які ж генератори бувають та чим вони між собою розрізняються. Звичайно відмінностей буде набагато більша кількість, але в тексті нижче спробуємо відобразити основні.

Типи генераторів:

  • Бензиновий генератор - паливо, яке можна використовувати тільки бензин, обслуговується як будь який бензиновий двигун внутрішнього згоряння.
  • Дизельний генератор - можна використовувати тільки дизельне паливо, особливістю таких генераторів у більш тривалому терміні експлуатації, більшому ресурсі та економічності. Здебільшого використовується як повноцінна заміна мережі на великих об’єктах або там де немає центральної мережі.
  • Інверторний генератор - таке джерело живлення буде мати одну з найкращих показників по якості електроенергії, це і правильна синусоїда напруги, стабільний рівень напруги. Такі показники, зазвичай, досягаються за рахунок подвійного перетворення. Спочатку генератор заряджає акумулятор, тут відбувається процес перетворення хімічної енергії палива у заряд акумулятора з постійним струмом. Далі інвертор перетворює з постійну напругу в змінну, таким чином вдається отримати стабільний рівень та якісну синусоїдальну форму напруги.
  • Комбінований генератор (бензин/газ) - такий тип генераторів крім можливості роботи на бензині, має окрему систему, яка дозволяє використовувати зріджений газ з балонів. Ця система подібна до тої, що використовується при переобладнанні авто на газ. Перевагою цього варіанту однозначно є можливість використовувати два палива, а отже потенційно мати більший термін автономності в роботі.
  • Зварювальний генератор - особливістю такого типу генераторів, в тому що вони можуть працювати з більшими перепадами в силі струму та мають навіть окремі виходи для підключення клем для зварювання.

Кількість фаз, тут ніби все просто, але важлива характеристика:

  • однофазний
  • трифазний

Система пуску в генераторів немало важлива користувацька характеристика, адже це в першу чергу буде впливати на комфорт його використання:

  • Автоматична - з такою системою пуску генератор буде запускатися автоматично відразу при відключенні електроенергії. Що є найзручнішим варіантом системи пуску.
  • Ручна система пуску буде мати тільки ручний стартер, що буде потребувати процесу заведення ним при необхідності використання генератора. Цим варіантом заведення оснащені більшість генераторів, адже він найпростіший та ціни на такі генератори значно нижчі. Основним недоліком є необхідність прикласти силу, щоб завести генератор, а отже не всі люди зможуть ним скористатись.
  • Електрична - має окремий електричний пускач з акумулятором та заводяться за допомогою ключа чи кнопки. Такий варіант запуску звичайно зручніший, але дещо ускладнює генератор, тому такі генератори більш коштовніші у порівнянні з ручним запуском. Особливістю його буде ще і вид використання акумулятора, адже не всі моделі мають функцію підзарядки. А отже з часом акумулятор потрібно буде заряджати. На цей нюанс варто звернути увагу. Також більшість електричних мають продубльовано ручну систему пуску, на випадок виведення з ладу електричної.

Щоб визначитись яка потужність генератора необхідна, потрібно підсумувати потужності всіх приладів у Вт, які Ви плануєте підключати до генератора. До генератора можуть також включатись крім активних ще й індуктивні прилади (наприклад - це прилади з двигунами: холодильники, насоси, кондиціонери), що потребують більшої потужності, зазвичай у 2-3 рази більші ніж номінальні. В цілому запас потрібно робити невеликий, 15-20% буде достатньо.

Система AVR (Automatic Voltage Regulation) - це система автоматичного вирівнювання напруги генератора, або простіше можна сказати що це вбудований стабілізатор напруги. Однозначно буде корисною функцією щоб захистити обладнання від стрибків напруги, при зміні навантаження або включення приладів в лінії живлення генератором.

Іншими особливостями генераторів є наявність вольтметру; коліс для переміщення, що буде незамінним при значній вазі генератора; кількість розеток 230/400 В та інше

Підсумувавши потрібно зважити характеристики та власні потреби при виборі генератора адже це все буде впливати на його вартість.

Як користуватися проектом та скоротити час на пошук потрібної інформації?

детальніше