Кондиціонери. Основні побутові типи

Кондиционеры. Основные бытовые типы

Кондиціонери. Основні побутові типи, відмінності

Кондиціонер - що це таке?

Якщо просто, то в побуті кондиціонер - це пристрій, для охолодження повітря.
Основною рушійною частиною кондиціонера є компресор, який перекачує фреон між конденсатором та випарником.
Фреон - це основний холодильний робочий агент в кондиціонерах.

Від вибору фреону залежать параметри роботи кондиціонера, а саме робочі точки, тиск та вибір та розмір всіх інших частин кондиціонера, як компресора так і теплообмінника випарника та конденсатора.

Кондиціонер має зворотний термодинамічний цикл.

1. Розглянемо види кондиціонерів, що найчастіше сьогодні зустрічаються в побуті.

  • Найбільш популярний варіант - спліт-система. Вона складається із зовнішнього та внутрішнього блоків.
  • Мультисистема, в свою чергу, складається з одного зовнішнього блоку та двох і більше внутрішніх блоків. Застосовується, у випадку коли потрібно охолоджувати дві або більше окремі кімнати або зони. В цьому випадку потрібне тільки одне місце на фасаді для кріплення зовнішнього блоку, це естетичніше, ніж завішувати весь фасад, та коли є такі фізичні обмеження, наприклад від забудовника.
  • Мобільний кондиціонер встановлюються в приміщення, де не планується або немає фізичної можливості встановити спліт систему. Цей моноблок не потребує монтажу, але шумніший, так як компресор, що створює найбільше шуму знаходиться всередині приміщення.
  • Віконний кондиціонер встановлюється у раму вікна та не займає місце, але як попередній моноблок створює значний рівень шуму. Популярний в кінці та на початку 20-го століття, сьогодні застосовується в специфічних місцях, наприклад в кабіні башенного крану. Серед топових брендових виробників цього виду кондиціонерів вже не знайти.

2. Класичний спосіб маркування у тис. BTU, що є їх показником потужності за англійською системою мір та розшифровується, як британська термічна одиниця. Співвідношення зі зрозумілою нам міжнародною системою, де потужність визначається у Вт або кВт приблизно 1 тис. BTU = 293 Вт. Тобто кондиціонер маркуванням, 9 тис. BTU = 2,637 кВт.

3. Також актуальним сьогодні є розділення кондиціонерів за типом приводу в компресора на звичайний або неінверторний, його ще називають On/Off, та інверторний.

Перші кондиціонери та й більша половина тих, що зараз купують в Україні без інверторного двигуна. Це і простіше в процесі виготовлення, тай ціна таких кондиціонерів набагато нижча, що і є причиною їх популярності.

Інверторні кондиціонери ж складніші через свій привід із частотним регулюванням. Але ж яку користь ми можемо отримати від переплати? Перше, це звичайно - економія. Такі кондиціонери споживають менше електроенергії, виробивши стільки ж тепла чи холоду. Друге, це підтримання точної температури. Саме технологія з частотним управлінням двигуна компресора дозволяє моделювати свою потужність та підтримувати точну температуру, яку Ви виставили, а не переохолоджувати приміщення до занадто низьких або занадто високих температур. В кондиціонерів важливим фактором є шум. Звичайно, що стандартні показники шуму інверторних кондиціонерів нижчі, але вони ще нижчі, коли інверторний кондиціонер працює на неповному завантаженні, а це більша частина його роботи. Цю перевагу Ви однозначно відчуєте вночі та за тривалої роботи кондиціонера.

4. Сучасні кондиціонери, крім стандартного використання на охолодження, щей використовують на обігрів. Сьогодні - це навіть актуальніше, адже вартість обігріву кондиціонером вигідніше від обігріву звичайними електроприладами від 3 до 10 раз у період міжсезоння, коли ще не запустили основне опалення, та й в просто холодні дні.

Окремо можна виділити кондиціонери, що оптимізовані для роботи на обігрів до температур від -22С до -30С, що навіть нижче за розрахункову температуру на опалення. Їх ще називають тепловими насосами повітря-повітря. Якщо Ви бажаєте купити тепловий насос повітря-повітря, краще звернутись за консультацією до спеціаліста, адже у підборі таких пристроїв є багато нюансів.

Кондиціонер може охолоджувати, а в більшості моделей нагрівати повітря, також осушувати повітря.

На сьогодні в Україні представлено небагато кондиціонерів з притоком свіжого повітря, адже ще не задача кондиціювання. Наша рекомендація, якщо є бажання організувати вентиляцію, краще встановити окрему установку, яка вже може не тільки подавати свіже повітря, а й рекуперувати тепло, фільтрувати повітря з вулиці, та підігрівати його до комфортної температури.

5. Сьогодні можна знайти кондиціонери, що використовують різні види фреонів. Найбільш популярний R-410A та R-32. На R-410A зупинятись не будемо, так як до нього вже всі привикли та використовують вже досить довго. Цікавий фреон R-32. У порівнянні з R-410А він більш енергоефективний та має менший вплив на навколишнє середовище. В мережі є інформація про його небезпеку, але насправді це газ який підтримує горіння, та може бути небезпечним тільки в спеціальних умовах, що можна сказати про багато інших газів.

6. Також, варто звернути увагу на покриття внутрішнього блоку кондиціонера, воно може бути глянцевим або матовим. Крім того, є небагато серій та не в усіх виробників з різною кольоровою гамою. Зазвичай, кондиціонери білого кольору з глянцевим покриттям. Всі інші варіанти в багатьох випадках вважаються дизайнерськими та по цій причині трішки дорожчі.

7. Якщо ж до функцій кондиціонера, то тут можна знайти величезний перелік того, що Ви можете налаштувати:

  • температуру;
  • вибір режимів роботи: охолодження, обігрів, осушення;
  • положення качельок вниз/вверх або вправо/вліво та їх поступовий рух;
  • wi-fi керування;
  • датчик руху;
  • захист від замерзання;
  • іонізація;
  • нічний режим роботи;
  • самоочищення;
  • таймер 24 години;
  • тижневий таймер.

Звичайно, що всіх цих функцій може не бути у всіх кондиціонерів, а в деяких може бути більше. Тут потрібно кожному підійти до цього питання з особистої позиції, необхідні ці функції Вам чи без деяких з них можна обійтися та зекономити на обладнанні.

Для підбору кондиціонера, можна розраховувати теплопритоки у Ваше приміщення, але такий спосіб досить коштовний і використовується тільки для підбору напів промислового та промислового обладнання. Краще за все, для підбору побутового кондиціонера скористатися підбором 100 Вт на 1м2, але тут потрібно враховувати, що цей підбір можна робити за мінімального утеплення квартири та за стандартних розмірів вікна. Якщо ж, утеплення немає, вікна панорамн,і та ще й Ви підбираєте обладнання з непідтвердженими характеристиками незалежними організаціями - краще підбирати модель наступної потужності, адже так Ви можете нівелювати ці фактори.

Як користуватися проектом та скоротити час на пошук потрібної інформації?

детальніше