Очистка води

Очистка воды

Механічна очистка води та іонний обмін

Розглянемо очистку води з точки розу отримання підготовленої води для побутового використання.

Етапи очистки складної води:

  • механічна очистка (видалення піску, мулу, оржі, тощо);
  • іонний обмін (пом’якшення, знезалізнення, видалення марганцю, амонію, окиснюваності);
  • знезараження (видалення з води бактерій, шляхом опромінення їх ультрафіолетом, тощо);
  • мембранні технології (ультрафільтрація, технологія зворотного осмосу).

Фільтри механічного очищення поділяються за:

  • типом промивки (з ручною промивкою, з автоматичною промивкою);
  • типом фільтруючого матеріалу (картриджні, засипні, дискові, сіткові).

Фільтр механічного очищення має основні задачі: видалення механічних домішок (іржі, окалини, піску, мулу); захист сантехніки та побутових приладів від механічних домішок.

Для механічного очищення води найчастіше використовують колби з вбудованими картриджами. Картриджі механічного очищення зустрічаються:

  • об’ємної дії,
  • поверхневої дії,
  • градієнтної дії.

В кожного з цих типів є свої особливості та переваги.
Нитяні поліпропіленові картриджі відносяться до об’ємної дії та перевагою такого виду є низький гідравлічний опір, високу гразеємність, середній ресурс.

Спінені поліпропіленові картриджі відносяться до поверхневої дії та перевагою такого виду є низька ціна, низьку грязеємність. З недоліків: високий гідравлічний опір та невеликий ресурс.

Градієнтні поліпропіленові картриджі мають найвищий ресурс, найнижчий гідравлічний опір та найвищу грязеємність.

Частота заміни картриджів здійснюється зазвичай при гідравлічному перепаді тиску на ньому в 1 бар або раз на кожні 3 місяці.

Такі поліпропіленові картриджи для очистки води зазвичай мають клас фільтрації від 50 до 1 мікрон.

Ще одним видом фільтрів механічного типу - це сіткові фільтри, перевагою їх є можливість попередньої більш грубої очистки. Також в процесі їх сервісу, зазвичай, сітку можна просто промити та встановити назад, навідміну від поліпропіленових картриджів, які замінюються на нові. Через особливість конструкції клас фільтрації в них зазвичай від 400 до 90 мікрон.

Побутові фільтри колонного типу поділяються на:

  • безреагентні фільтри, тобто регенерація відбувається прямим або зворотним потоком води;
  • реагентні фільтри, де регенерація відбувається реагентами (лугом, сіллю, тощо).

Серед реагентних найбільш поширеними в побуті є типи фільтрів іонного обміну. У фільтрах даного типу очищенні відбувається за рахунок іонного обмінного фільтруючого матеріалу, що поміщений у колбу з керуючим клапаном. Суть цього процесу в тому що пропускаючи воду через іоніт відбувається заміна іонів реагенту на іони елементів від яких відбувається фільтрування води. Наприклад, при регенерації сіллю та пом’якшенні води, іонами заміщення виступають іони Натрію, які заміщують у воді іони Кальцію та Магнію. Якщо розглянути системи очистки води, то в побуті можна зустріти фільтри колонного типу (при необхідності очищувати більшу кількість води, яка попередньо не підготовлена, зазвичай використовується у приватних будинках) та кабінетного типу (менші та більш компактні фільтри, найчастіше використовується в централізованих мережах з попередньо підготовленою водою).

Такі побутові колони чи кабінети зазвичай бувають двох видів дії:

  • пом’якшення (видалення жорсткості);
  • комплексного очищення (видалення жорсткості, заліза, марганцю, амонію, перманганатної окиснюваності (органічні речовини).

До безреагентних фільтрів відносяться фільтри де промивка відбувається прямим або зворотним потоком води. Такі фільтри бувають для механічного очищення та вугільні колони. Системи з вугільним наповнювачем зазвичай бувають двох видів: для видалення хлору та для видалення сірководню.

Як користуватися проектом та скоротити час на пошук потрібної інформації?

детальніше