Опалення

Отопление

Опалення, опис систем опалення

Тепло в будинку – ось основна задача, яка гостро стоїть перед кожною людиною, яка бажає організувати комфорт в домі.

Є різні задачі, які перед собою ставлять покупці:

  • Підтримувати комфортну температуру повітря в кожній зоні будинку.
  • Отримувати максимальний комфорт з передовими технологіями, як при виборі основного обладнання так і управління ним.
  • Підтримувати мінімальну температуру повітря в приміщеннях, де знаходяться люди за для економії.
  • Влаштувати опалення при мінімальних капіталовкладеннях.
  • Будувати систему опалення так, щоб були мінімально низькі експлуатаційні витрати.

Тут потрібно розуміти, що система опалення складається з: джерела тепла або сировини; агрегатів, які допомагають отримати тепло з палива чи джерела тепла та передати його в системи опалення (джерела теплової енергії); системи опалення та управління системою опалення (автоматика).

  1. Джерелом тепла є середовище звідки можна отримати тепло фізичним або хімічним шляхом.
    Фізичним способом отримують тепло, тоді коли тіло з вищою температурою передає тепло тілу з нижчою температурою. Хімічним способом отримають тепло в екзотермічних реакціях, тобто в реакціях, які виділяють тепло. В основному, це процеси спалювання різних природних компонентів: дрова, вугілля, газ тощо.
  2. Найпопулярнішими агрегатами для отримання тепла є електричні котли, газові котли, твердопаливні котли та особливо отримують популярність теплові насоси.
  3. Системи опалення - це сукупність пристроїв, призначенням яких є нагрів зон опалення. Системи опалення в основному розподіляються на повітряні та поверхневі.
    До повітряних систем опалення відносяться: тепловентилятори, фанкойли, конвектори прихованого монтажу з вентилятором конвекції. До поверхневих систем опалення відносяться: радіатори, теплі стіни, тепла підлога та інші.
  4. Автоматика систем опалення на сьогодні займає важливе місце, адже за допомогою автоматизації можна вирішити питання з диспетчеризацією, віддаленим керуванням, керуванням зоною опалення чи окремим опалювальним приладом. Вона допомагає отримати більший комфорт та економію.

Також по класиці опалювальні системи по виду теплоносія розділяються:

  • Рідинні, це можу бути вода, гліколі, спирти та ін.
  • Газоподібні, це може бути повітря, пар різних рідин, тощо.

Також є принципово два різних види тепловіддачі, по яким теж можна розділити опалювальні прилади:

  • конвективний, він полягає в нагріванні повітря нагрівальними пристроями;
  • тепловим випромінюванням, при якому енергія передається за допомогою електромагнітних хвиль.

Теплопередачею називається процес перенесення теплоти від більш нагрітого ("гарячого") теплоносія до менш нагрітого ("холодного") теплоносія через роздільну стінку. Теплопередачаявляє собою складний теплообмін, який складається із ланцюжка окремих його видів. Від гарячого теплоносія до стінки перенесення теплоти здійснюється конвективним теплообміном. Усередині стінки теплота переноситься теплопровідністю. Від стінки до холодного теплоносія теплота переноситься конвективним теплообміном.

Стандартний радіатор віддає одну третину теплоти випромінюванням і дві третини конвекцією. Співвідношення способів тепловіддачі залежить від виду опалювальних радіаторів.

Як користуватися проектом та скоротити час на пошук потрібної інформації?

детальніше