​Сталеві радіатори

Стальные радиаторы

Опис сталевих радіаторів, їх будова, характеристики та види

Даний тип обігрівальних приладів є найпоширенішим для власників приватних будинків. Це можна пояснити тим, що вони коштують відносно недорого, а в порівнянні з алюмінієвими радіаторами, вони мають більш високі параметри тепловіддачі. За показниками теплопровідності сталь знаходиться між чавуном і алюмінієм. Для виготовлення радіаторів використовуються матеріали, стійкі до корозії, проте в періоди, коли система не заповнена водою, в неї потрапляє повітря, тому корозійні процеси неминучі. Завдяки великій поверхні теплообміну сталеві радіатори економічніші ніж чавунні приблизно в 7 разів, що забезпечує незмінний інтерес покупців до них. При належному догляді і своєчасному ремонті опалювальні прилади здатні служити протягом тривалого часу. Сталеві радіатори опалення бувають трьох конструктивних видів: трубчасті, панельні, пластинчасті (конвектори).

Сталеві трубчасті радіатори опалення

Трубчасті радіатори складаються з двох горизонтальних трубок (колекторів), з'єднаних один з одним вертикальними трубками. Потужність трубчастого радіатора залежить від його висоти і від числа рядів вертикальних трубок. Випускають моделі таких радіаторів висотою від 30 см до 3 м. Кількість рядів вертикальних трубок буває від 1 до 6. Переваги: у сталевих трубчастих радіаторах легко регулювати температуру, так як в них міститься порівняно невеликий об’єм теплоносія; форма трубчастих радіаторів забезпечує їх гігієнічність і травмобезпечність. Недоліки: стінки трубок мають малу товщину (це більше стосується іноземних моделей); схильність до корозії внутрішніх поверхонь трубок через відсутність у них захисного покриття.

Сталеві панельні радіатори опалення

Ці радіатори представляють собою прямокутні панелі. Панельний радіатор виконаний з двох сталевих листів, зварених між собою. У листах видавлені вертикальні канавки, по яких циркулює теплоносій. Сталеві панельні радіатори виконуються з однієї, двох або трьох панелей. До тильної сторони цих панелей приварені вертикальні труби для посилення конвекції. Панельні радіатори випускаються висотою 300 ... 900 мм, довжиною до 3 м, глибиною 60 ... 165 мм. Переваги: мала маса, завдяки чому їх можна монтувати в поодинці, не потрібні потужні кронштейни, а також матеріалом стін може бути не тільки бетон або цегла, а й дерево і якась обшивка каркаса (як, напевно, ви здогадалися, порівняння проводиться з радіаторами чавунними); у панельних радіаторах легко управляти температурою теплоносія, через малу теплову інерційність цих опалювальних приладів.

Недоліки: панельні радіатори опалення розраховані на малий тиск (6-8 атмосфер - робочий і до 13 атмосфер випробувальний), звідси їх чутливість до гідроударів; внутрішня поверхня панелей схильна до корозії; погана гігієнічність, так як між панелями накопичується пил і павутина, а дістатися до цього бруду вельми складно. З усього вище сказаного робимо висновки: панельні радіатори доцільно встановлювати в приватних будинках і подбати про якість теплоносія.

Типи панельних сталевих радіаторів.

Всі типи панельних радіаторів відрізняються за кількістю панелей, а також наявності або відсутності оребрення (конвекторів). Все це впливає на теплопередачу. Конвектори - це П-подібні сталеві ребра, приварені до панелей зсередини. Випускаються радіатори: відкриті і закриті ґратами з боків і з верху. Для прибирання простіше відкритий радіатор, а закритий виглядає естетичніше і тепловіддача у нього вища.

  • Тип 10 Радіатори даного типу не мають ні конвектора, ні ґрат, а тільки одну нагрівальну панель. Цифра «1» означає, що ряд панелей один, а «0» - те, що ребра відсутні. Немає конвекції - немає і пилу, який неодмінно її супроводжує. Тому для лікарні чи дитячого садка вони є чудовим варіантом. Відсутність бічних стінок і решітки робить прибирання максимально простим.
  • Тип 11 Тут теж один ряд панелей, на тильній стороні яких є ребра. Верхньої решітки немає. Завдяки наявності ребер нагрів відбувається швидше, ніж у типу 10. Прибирання потрібно виконувати більш ретельно (конвекція притягує пил).
  • Тип 20 Рядів панелей - два, але конвектор (ребра) відсутній. Є решітка для виходу повітря. Потужність вище, ніж у однорядних моделей.
  • Тип 21 Два ряди панелей, але вже з конвекторними ребрами, змонтованими між панелями. Зверху радіатор закритий кожухом.
  • Тип 22 Панелей - дві, до кожної з них приварений конвектор. Зовні надітий кожух. Цей тип радіаторів найбільш популярний.
  • Тип 30 Панелей три ряди, конвектори відсутні, зверху радіатор закритий ґратами.
  • Тип 33 Між трьома рядами панелей зроблено конвективні ребра (три ряди). Є кожух. Цей тип радіаторів є найпотужнішим, який дає найбільше тепла і швидко нагрівається. Але і пилу він збирає більше всіх.

Увага! Найбільш популярним типом панельних радіаторів є 22 тип. Він має досить велику потужність і при цьому є компактним приладом, тому багато хто віддає перевагу саме йому.

Як користуватися проектом та скоротити час на пошук потрібної інформації?

детальніше