Кондиціонування

Кондиціонування

Глобальне потепління з кожним роком має все більший вплив на наше суспільство. Основним його впливом є підвищення температури навколишнього повітря. Все це урбанізація та нарощення технологічних потужностей. Це призводить до викиду великої кількості тепла в атмосферу, а це в свою чергу поступового підвищення середньої температури навколишнього повітря.

Звичайно, влітку навіть в нашій широті дуже важко без кондиціювання. Це вже стало звичним елементом комфорту, як опалення взимку. Розглянемо які ж є види кондиціонерів і чим вони відрізняються функціонально та внутрішньою начинкою.

Системи кондиціювання є декількох основних видів: спліт системи, мультиспліт системи, напів промислові та промислові кондиціонери.

  1. Спліт системи найбільш розповсюджені, так як їх середня вартість невисока та вони підходять для встановлення в одну кімнату. Складаються з зовнішнього та внутрішнього блоків та як правило, пульту управління.
  2. Мультиспліт системи більш складні, та дорожчі в порівнянні зі спліт системами. Складаються вони зі зовнішнього блоку,у якого є декілька портів, та декількох внутрішніх блоків зі своїми пультами управління. Такі системи встановлюються для забезпечення прохолоди від двох приміщень.
  3. Напів промислові кондиціонери встановлюються коли необхідно отримати більшу кількість холоду. Мають більш складний розрахунок та монтаж. Як правило, використовуються з внутрішніми блоками касетного або канального типу.
  4. Промислові системи можна розділити на VRV-системи та компресорно-конденсаційні блоки (ККБ) великої потужності. Такі системи мають зовсім іншій підхід до розрахунку, підбору та монтажу. Монтаж та проектування VRV-систем та ККБ потрібно щоб проводила спеціалізована організація, яка має відповідний досвід та матеріально-технічну базу. Подібні системи використовуються для центрального кондиціонування та охолодження.

Якщо розглядати окремо зовнішні блоки, серце кондиціонерів, то вони розділяються на неінверторні (on/off), псевдо інверторні та інверторні. Відмінність доволі значна.

  • Неінверторні - найпростіші у виробництві, але мають найнижчу ефективність та працюють зі значним відхиленням від заданих параметрів. Цей тип кондиціонерів споживають набагато більше енергії в порівнянні з іншими та навіть майже не використовуються у деяких країнах світу.
  • Інверторні кондиціонери мають частотне регулювання обертами компресора, що дозволяє моделювати потужність від 10 до 100% від номіналу. Це в свою чергу дозволяє отримувати більш точну температуру в незалежності від завантаження кондиціонера та зберегти ресурс компресора від частого включення/виключення. Також це моделювання дозволяє затрачати меншу кількість енергії для виконання тої ж роботи, що дає їм вищу енергоефективність.
  • Утворився ще один підвид кондиціонерів, так званий псевдо інвертор. Цікаво, що цей вид утворився не під впливом технологічного прогресу, не під впливом необхідності такого виду, а під впливом економічного регресу. Псевдо інвертор, це той же інвертор, але набагато дешевший. В чому відмінність? В регулюванні. Деякі виробники, в тих країнах де не зовсім підтримуються стандарти вирішили, що можна економити, використовуючи замість електронного регулювання (яке необхідне для стабільної роботи частотного компресора) механічне як у неінверторах. Ефективність таких машин насправді не набагато вища за неінверторні моделі, за те люди отримали бажану псевдо технологію за менші кошти.

Як користуватися проектом та скоротити час на пошук потрібної інформації?

детальніше