Водопостачання

Водопостачання

Водопостачання квартир, будинків чи іншим об’єктів на сьогодні одна з першочергових речей, які необхідно організувати.

В цьому розділі будемо розглядати обладнання що відноситься до побутових потреб
Водопостачання можна розділити по категоріям за популярністю:

  • Водонагрівачі.
    Останнім часом, проблеми з постійним відключенням гарячої води привели до серйозного розвитку ринку водонагрівачів.
  • Насоси системи водопостачання: глибинні насоси, самовсмоктуючі насоси, насоси підвищення та підтримання тиску.
  • Сантехніка: змішувачі, консолі, душові кабіни та ін.

Якщо розглянути різновиди водонагрівачів можна знайти декілька основних розділів. Види водонагрівачів:

  • Накопичувальні водонагрівачі.

За будовою водонагрівачі складаються з таких основних елементів: основний бак, теплоізоляція, зовнішній бак, нагрівальний елемент (ТЕН), захисний анод, терморегулятор.

За формою водонагрівачі діляться на плоскі, прямокутні, вузькі (Slim) та циліндричні. Це зроблено для того, щоб споживач зміг купити водонагрівач відповідно до габаритів місця встановлення.

За типом ТЕНа водонагрівачі діляться на мокрий та сухий. Вода в водопроводі має не найкращу якість та якщо її попередньо не пом’якшувати цей накип буде наростати на нагрівальних елементах, тобто на мокрому ТЕНі. Це призводить до збільшення часу роботи водонагрівача, перевитраті електроенергії та до перегріву нагрівального елементу. Все це зменшує час експлуатації та швидше виведення із строю нагрівального елементу.
Зіткнувшись із цією проблемою виробники запропонували інший вид нагрівального елементу ТЕНа, а саме сухий ТЕН. В такому нагрівальному елементі як правило площа контакту з водою набагато більша в порівнянні з мокрим, а температура нижча температури, при якій утворюється карбонатні відкладення кальцію та магнію. Відповідно питання з пом’якшенням води для таких нагрівальних елементів не актуальне.

На сьогодні є два основні матеріали бака водонагрівача: нержавійка та сталь.
Якщо розглядати матеріал покриття бака водонагрівача: бойлери з нержавійки, не покриваються додатковим шаром, стальні бойлери покриваються шаром емалі.
Якщо розглянути водонагрівачі з нержавійки, то сам по собі матеріал не боїться корозії, а от зварні шви іноді мають дефекти, навіть в іменитих виробників.

Якщо розглянути емальовані бойлери, то кількість дефектів в таких водонагрівачів набагато нижча. Різниця між емалями теж присутня, адже різні виробники мають різний склад емалей та різну технологію нанесення: температуру, умови і т.д.

  • Проточні водонагрівачі.
    Даний тип водонагрівачів є більш економічно вигідним, адже немає тепловтрат від збереження нагрітої води. Мінусом є велике електричне навантаження та відповідно кількість точок водо-розбору, які одночасно використовуються.
  • Газові колонки.
    Проточні водонагрівачі в яких джерелом тепла є газ. Перевагою таких водонагрівачів є їхня простота та термін експлуатації. Недоліками в більш бюджетних моделей: низька енергоефективність, небезпечність використання в житлових приміщеннях, але великим перевагами є робота без електрики та в умовах низького тиску в мережах газу. До переваг вже турбованих колонок є безпека використання, ефективність на рівні турбованих газових котлів, а це ККД 92%. Недоліком є вартість колонки на рівні двоконтурного котла, який ще й може опалювати великий будинок.
  • Водонагрівачі непрямого нагріву.
    Такі водонагрівачі зручно використовувати, якщо є декілька видів джерел нагріву води, наприклад: газ, тверде паливо, електрика чи сонячні колектори (геліосистеми)

Як користуватися проектом та скоротити час на пошук потрібної інформації?

детальніше